Partners‎ > ‎

Universiteitsmuseum Utrecht

Het Universiteitsmuseum Utrecht beheert en ontsluit het academisch erfgoed van de Universiteit Utrecht en maakt het belang van wetenschap zichtbaar. Hierbij staan wetenschapseducatie en -communicatie centraal en maken we gebruik van de rijke collectie academisch erfgoed. Het gaat in het Universiteitsmuseum niet zozeer om het overdragen van kennis, maar over het wetenschappelijk proces, de impact van wetenschappelijk onderzoek en het vergroten van begrip over hoe wetenschap werkt. Wij willen voorloper zijn op gebied van wetenschapscommunicatie en een belangrijke rol spelen in het tonen van de maatschappelijk impact van Utrechts onderzoek. Wetenschapswijsheid, onderzoekend leren en actieve publieksparticipatie zijn daarom belangrijke uitgangspunten.
Educatie

Het Universiteitsmuseum wil van de bezoeker een onderzoeker maken. Het daagt bezoekers uit om nieuwsgierig te zijn naar wie zij zijn en wat onze wereld is. De individuele bezoeker maakt kennis met de wetenschap, komt in aanraking met onderzoekend leren en verlaat ‘wetenschapswijzer’ het museum.

Educatieve programma’s voor het onderwijs zijn gebaseerd op de principes van het onderzoekend leren en in te bedden in het Wetenschap en Technologie onderwijs. De leerling wordt aangesproken en gestimuleerd in zijn/haar 21th century skills. Het thema ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’ staat voor het basisonderwijs centraal. Voor het voortgezet onderwijs komen de vakken biologie, natuurkunde, geschiedenis en aardrijkskunde met name aan bod.
Projectdoelen Leren doe je samen

Binnen deze samenwerking hopen we te leren van het aanbod van de andere instellingen.
Gebruik te maken van elkaars expertise.
En de kennis te vergroten binnen de didactiek Onderzoekend Leren, Wetenschapswijsheid en het leren via Natuurhistorische Collectie.
Comments