Partners‎ > ‎

Teylers Museum

In Teylers Museum treed je in de voetsporen van keizer Napoleon Bonaparte, ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt en Nobelprijswinnaar Albert Einstein, die hier ook hun ogen hebben uitgekeken. Het is een van de zeldzame plekken in Nederland waar je de periode van de Verlichting in zijn oorspronkelijke omgeving kunt beleven. Het oudste museum van Nederland dankt zijn bestaan aan Pieter Teyler, een rijke bankier uit Haarlem. Als man van de Verlichting vond hij het belangrijk om kennis over kunst en wetenschap onder burgers te verspreiden. Hij stierf in 1778 en met het geld uit zijn nalatenschap werd het museum gebouwd en ingericht. Het oudste deel, de Ovale Zaal, werd in 1784 geopend als eigentijds centrum voor kunst en wetenschap. Sindsdien is er niets meer veranderd.
Educatie

Tijdens de educatieve programma’s maken leerlingen onder begeleiding van ervaren rondleiders kennis met dit verre verleden. Hun bezoek is één grote ontdekkingstocht langs geheime laadjes, kunstzinnige en wetenschappelijke voorwerpen. Leerlingen worden uitgedaagd om actief aan de slag te gaan. De programma’s passen bij de curricula in de domeinen Oriëntatie op jezelf en de werelden Kunstzinnige Oriëntatie (PO) of de vakken Natuurkunde, Biologie, (Kunst)Geschiedenis, Beeldende vakken, CKV (VO). De programma’s zijn ontwikkeld in samenspraak met docenten en worden structureel met hen geëvalueerd om de kwaliteit te blijven waarborgen.
Projectdoelen Leren doe je samen

Door samen te werken met andere musea, oa. door middel van intervisie met collega’s, kunnen we een veelzijdiger aanbod ontwikkelen. Bijvoorbeeld met meer diversiteit in werkvormen ondanks dat we in het museum soms tegen grenzen oplopen wat betreft de mogelijkheden van de oude, klassieke opstelling. Verder hopen we inspiratie op te doen voor nieuwe educatieve mogelijkheden rond de (nogal abstracte) Fossielencollectie.
Comments