Partners‎ > ‎

Natuurhistorisch Museum Maastricht

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht beheert een omvangrijke collectie op het gebied van de geologie, paleontologie, flora en fauna van Zuid-Limburg en omgeving. Het accent van de collectie ligt vooral op fossielen uit het Krijt, maar ook uit het Carboon en Kenozoicum is veel materiaal aanwezig. Ook zijn er tijdelijke tentoonstellingen die focussen op onderwerpen als spinnen, haaien of biomimicry. Topstukken zijn de schedel van een Mosasaurus (bijgenaamd Bèr), enkele reuzenschildpadden en onze nieuwste Mosasaurus Lars die langzaam ontleed wordt in ons net geopende Sciencelab. Dit is een plek waar de bezoekers en leerlingen het preparatietraject meemaken en de interactie aan te gaan met de wetenschappers.
Educatie

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht heeft een veelzijdig educatief aanbod ontwikkeld voor het basis en voortgezet onderwijs waarbij de leerlingen actief aan de slag gaan in het museum. Op die manier maken ze kennis met diverse onderwerpen uit de biologie en geologie. Leerlingen onderzoeken bijvoorbeeld het leven van de honingbij door deze van dichtbij te bestuderen, pluizen uilenballen uit en maken kennis met schatten uit het verleden door mergel te onderzoeken onder de microscoop. Met de komst van het Sciencelab en het educatielab willen we nog meer de dialoog aangaan met bezoekers en het onderwijs en meer en meer aansluiten bij de principes van onderzoekend en ontwerpend leren.
Projectdoelen Leren doe je samen

In dit project hopen we vooral te leren van andere musea. Hoe brengen zij onderzoekend en ontwerpend leren in de praktijk. Deze kennis willen we vertalen naar en toepassen in ons kleinschalig museum. Het is van groot belang om met collega’s te spreken en te sparren over hoe ze hun educatief
programma vorm geven.
Comments