Partners‎ > ‎

Natura Docet Wonderryck Twente

Museum Natura Docet in Denekamp is het oudste natuurhistorische museum van Nederland. Grondlegger van het museum is dorpsonderwijzer Bernink (1878-1954). Vanuit zijn ouderlijk huis begon hij met verzamelen, wat leidde tot de oprichting en opening van zijn museum in 1911 aan de Brinkstraat in Denekamp. Het huidige museumgebouw met woonhuis aan de Oldenzaalsestraat  is in 1922 gebouwd door Karel Muller, huisarchitect van de familie Van Heek. De hedendaagse architect Search uit Amsterdam maakte in 2013 in samenwerking met Lola Landscape Architects het ontwerp voor de verbouwing en de uitbreiding van Natura Docet. Meester Bernink verzamelde ‘Twente’: van zwerfkeien en opgezette ijsvogels tot vlinder- en insectencollecties. Later kwamen daar ook etnografische objecten bij. In juni 2013 vond de heropening plaats van het vernieuwde Natura Docet. Het nieuwe gebouw herbergt sindsdien niet alleen het vernieuwde museum, maar ook het nieuwe bezoekerscentrum voor Nationaal Landschap Noordoost Twente - één van de twee nationale landschappen van de provincie Overijssel - én de VVV Ootmarsum Dinkelland. Onder de naam Natura Docet Wonderryck Twente is een nieuw belevingsmuseum en landschapscentrum van start gegaan, waar natuur, cultuur, educatie én plezier hand in hand gaan en elkaar versterken. Doelstelling is dat kinderen én volwassenen na een bezoek aan Natura Docet Wonderryck Twente met meer aandacht en respect naar de natuur en haar historie gaan kijken.

Educatie

‘Natura Docet’ betekent letterlijk ‘de natuur onderwijst’. De hele geschiedenis van het museum staat in het teken van onderwijs. Meester Bernink zelf, en later zijn dochter Heleen, heeft talloze kinderen en volwassene les gegeven over de natuur. Educatie één van de kerntaken van het museum. Natura Docet Wonderryck Twente richt zich met haar educatieve programma vooral op leerlingen in het basisonderwijs en eerste klassen van het voortgezet onderwijs. Per leeftijdsgroep wordt een apart lesprogramma aangeboden.
Projectdoelen Leren doe je samen

We willen met Leren doe je Samen ervaringen en inspiratie opdoen bij de andere partners. Educatie is kennis doorgeven en dat is waar Natura Docet voor staat en Leren doe je samen ook. Niet alleen inhoudelijke kennis over natuurhistorische objecten maar ook educatieve kennis over de ontwikkeling en vooral organisatie van onderwijsprogramma’s. Door samen te werken kunnen we de kwaliteit van alle programma’s verhogen. Regionaal werken we al samen met een aantal culturele instellingen maar deze samenwerking van de 13 musea biedt nog meer mogelijkheden op het gebied van nieuwe ontwikkelingen zoals onderzoekend leren.
Comments