Home‎ > ‎

Inspiratiemiddag 16 december 2016

De deelnemers stonden oog in oog met Trix! Het verslag van de inspiratiemiddag neemt je mee terug naar die middag. De praktische OOL-tips die de deelnemers eind van de middag op diverse posters hebben geschreven zijn verzameld en bij het verslag gevoegd.

Hoe zag de 16e er ook alweer uit? Anne Land (Universiteit Leiden) vertelde over echte objecten, haar presentatie zit in de bijlage. Marjolein van Breemen (NEMO) sprak over free choice learning bij NEMO. Na een bezoek aan Trix, het schoolprogramma T.rex onderzoek en presentatie van Maartje Kijne (Naturalis) zijn we gezamenlijk aan de slag gegaan met onderzoekend leren in licht begeleide programma's.

Document: Verslag trainingsbijeenkomst 16 december

 












Leren doe je samen, Naturalis en
VSC_netwerk van wetenschapsmusea en science centra nodigen je uit!

Op vrijdag 16 december vanaf 12:30 uur bij Naturalis (Hoofdingang museum, Pesthuislaan 7, Leiden) organiseren de VSC, Leren doe je samen en Naturalis een bijeenkomst over onderzoekend leren in licht begeleide activiteiten en schoolprogramma’s. Jullie zijn van harte uitgenodigd om te komen.

Hoe maken we een onbegeleide opdracht zo onderzoekend mogelijk? Met deze vraag houden we ons bezig. Bij het onderzoekend leren, stimuleren we leerlingen om zelf actief kennis te vergaren door vragen te stellen, onderzoek te doen en tot oplossingen te komen. Vaak is de leerkracht hierbij een belangrijke drijfveer, maar wat als deze ontbreekt, bijvoorbeeld tijdens een speurspel, museumopdracht of buitenactiviteit? Hiermee gaan we samen actief aan de slag. In een afwisselend middagprogramma zullen we van elkaar leren, inspiratie opdoen, meningen en ervaringen uitwisselen en zelf ervaren.
 
Dr. Anne Land, universitair docent aan de Universiteit Leiden, Science communication and Society zal ons inhoudelijk inspireren met de presentatie ‘Echte objecten als startpunt voor onderzoekend leren’. Marjolein van Breemen, NEMO, prikkelt ons tot kritisch denken over het thema. Hierna doen we de activiteit “Wereld van T. rex” in de tentoonstelling T. rex in town. Hoe onderzoekend vinden wij deze zaalopdracht en wat vinden leerkrachten ervan? Tot slot werken we in groepjes aan het onderzoekender maken van jullie meegenomen opdracht of activiteit.

Vraag ter voorbereiding
Neem zelf een licht- of onbegeleide activiteit of opdracht mee die je onderzoekender wilt maken. We gaan hier samen mee aan de slag!

Programma
12:30 - 12:50    Inloop met koffie & thee    
12:50 - 13:00    Welkom  door Maartje, Marjelle en Marianne
13:00 - 13:30    Echte objecten als startpunt voor onderzoekend leren door Anne Land
13:30 - 13:40    Vragen en discussie    
13:40 - 14:00    Pitch/opinie door Marjolein van Breemen, NEMO
14:00 - 14:10    Vragen en discussie   
14:10 - 14:50    Zaalprogramma Wereld van T. rex (inclusief een bezoek Trix)    
14:50 - 15:10    Koffie, thee & taart     
15:10 - 15:30    Resultaten mini-onderzoek Wereld van T. rex   door Maartje
15:30 - 16:30    Maak je activiteit onderzoekender! Samen creatief aan de slag met eigen meegenomen programma’s.

We sluiten af met een borrel.


Voor wie en aanmelden
De bijeenkomst is vooral gericht op educatief ontwikkelaars en educatiemedewerkers van musea en is kosteloos. Laat op tijd weten met hoeveel jullie komen. Graag ontvangen we jullie aanmelding voor maandag 5 december (het liefst op rijm). Stuur hiervoor een e-mail naar maartje.kijne@naturalis.nl. De bijeenkomst vindt plaats in de workshopruimte Dinospot in het Pesthuis. Hier kunnen maximaal 50 mensen in, dus wacht niet te lang met reageren.

Met hartelijke groet,
Maartje Kijne, Inhoudsontwikkelaar Educatie Naturalis
Marjelle van Hoorn, Verenigingsmanager VSC
Marianne Benning, projectcoördinator Leren doe je samen
Comments