Home‎ > ‎

Samenwerking pabo Windesheim Almere

Pabostudenten ontwikkelen educatief materiaal voor musea


Leren doe je samen (LDJS) is een samenwerking aangegaan met de pabo van Windesheim Almere. In negen teams werken enthousiaste derdejaars studenten aan educatieve producten voor LDJS-musea. Zij worden hierbij begeleid door zowel een ontwikkelaar van de educatieafdeling van een van de deelnemende musea alsmede door een team van enthousiaste pabodocenten. Op 30 oktober tonen de studenten tijdens een gezamenlijke afsluiting hun materialen aan alle LDJS-musea uit het hele land.


De opdrachten die de musea voor de studenten hebben omschreven zijn zeer divers. Zo worden er bijvoorbeeld lessen ontwikkeld voor het museum over kleine beestjes, grutto’s en de tijd van de mammoet. Andere studenten werken aan voorbereidend- en verwerkingsmateriaal voor scholen over giftige dieren, planten en voedsel . Er zijn ook studenten die een stukje terug gaan in de tijd en zich verplaatsen in de eerstejaars pabo-student. Als die het museum bezoekt, wat zou die dan willen zien, horen en leren? Dat weten deze studenten natuurlijk als geen ander! Twee musea hebben hun kans gegrepen om die vraag door de studenten te laten beantwoorden: zij ontwikkelen een ‘museumles’ gericht op eerstejaars pabostudenten.


Op 20 april was de projectcoördinator van Leren doe je samen op bezoek in Almere in het kader van de samenwerking. Bij binnenkomst van de studenten lag de tafel al vol natuurhistorische voorwerpen. De

studenten werden gelijk nieuwsgierig! Er volgde een ochtend waarbij de studenten echte mammoetkiezen, leeuwenvachten en dierenschedels met aandacht en verwondering onderzochten. Na een korte bespreking van eigen museumervaringen en de projectpresentatie zijn de studenten al aan de slag gegaan met de toegewezen opdrachten. In de komende periode bezoeken alle studenten het museum waar zij de opdracht voor gaan uitvoeren. Er zijn veelbelovende ideeën waarnaar we erg benieuwd zijn geworden.


De deelnemende partners aan deze samenwerking met de pabo zijn negen van de dertien LDJS-partners betrokken: Hortus botanicus Leiden, Naturalis, Natuurmuseum Fryslan, Universiteitsmuseum Utrecht, Museon, Het Natuurhistorisch, Natura Docet Wonderryck Twente, Natuurmuseum Nijmegen en museum TwentseWelle. Aan het tweejarige project LDJS zijn ook Ecomare, Teylers, Natuurmuseum Brabant en Natuurhistorisch Museum Maastricht verbonden.

Comments