Blog‎ > ‎

Wonderkamers in Denekamp

Geplaatst 10 jun. 2016 05:28 door Aaike van Oord   [ 29 mei 2017 00:30 bijgewerkt door marianne.benning@naturalis.nl ]
Aaike van Oord, Museon

Afgelopen 18 mei bezochten de deelnemers van Leren doe je samen waaronder ikzelf, Aaike van het Museon, Denekamp. Op de bovenste verdieping van Natura Docet Wonderryck Twente bespraken we de voortgang en werkten we samen met de directeuren aan het idee voor een gezamenlijk event in 2017.

Gelukkig was er ook tijd om het museum te bekijken. Vlakbij de werkkamer op de bovenverdieping viel me allereerst de mooie collectie in de Oertijdzaal op. Een beetje beroepsdeformatie natuurlijk... Ik ben geoloog. Maar waar ik het even speciaal over wil hebben zijn de Wonderkamers, bomvol met de collectie van Meester Bernink (1878-1954).De collectie in de wonderkamers is in oude meubels tentoongesteld. De 19de eeuwse stijl maakt direct iets bijzonders van de tentoonstelling. De wonderkamers tonen op sprankelende wijze al het moois van de natuur. Van opgezette dieren tot skeletten. Boven ook dieren uit exotische oorden. Bijzonder om ze zo van dichtbij te zien! 

    
                          (bron: wonderryck.nl)                                                        (bron: kidseropuit.nl)

Het deed een aantal van ons erg denken aan het Grant zoologisch museum in Londen. Daar was de kracht dat alle vitrines op verzoek open kunnen om een object nader te bestuderen. Hier in Denekamp is het beleid anders, maar voor de bezoekers is het een heel bijzondere ervaring zo veel en van zo dichtbij.

Het inspireerde mij en mijn Museon-collega's. Wij spelen erg met de gedachte om de komende jaren een deel van de collectie van de klassieke vakgebieden zoals Geologie, Biologie, Fysica, Geschiedenis en Volkenkundeop op een soortgelijke wijze tentoon te stellen. We willen daarbij de uitdaging aan gaan dat de vitrines regelmatig open worden gemaakt door explainers zodat de bezoekers op gezette tijden objecten verder kunnen bestuderen en er vragen over kunnen stellen. Hoe we dit uiteindelijk gaan doen is tot op heden niet uitgewerkt, maar zo'n prachtig voorbeeld als de Wonderkamers van Natura Docet Wonderryck Twente hielp ons weer een stapje verder.
Comments