Blog‎ > ‎

Met zijn allen de Hort(us) op!

José de Jaeger Natuurmuseum Fryslân

In juli zijn we met onze groep van ‘Leren doe je samen’ naar Hortus botanicus Leiden geweest. Ik had dit museum nog nooit eerder bezocht en was benieuwd naar wat ons te wachten stond!

Op het station kwam ik Loes Schippers van de TwentseWelle toevallig al tegen en we konden samen door de heerlijke zon lopen richting het museum. Alleen al de wandeling naar de Hortus vond ik een prettige ervaring, langs het water en door de mooie straten. Aangekomen bij de Hortus verzamelden we onder het genot van een bakje verse thee en koffie in de ontvangstzaal. Een prachtige vergaderruimte waar ook groepen worden ontvangen en welke tevens afgehuurd kan worden.

Hanneke Jelles van de Hortus gaf een presentatie over educatie in de Hortus. Daarin vond ik het opvallend dat zij erg veel samenwerken met verschillende organisaties. Bijvoorbeeld het Verwonderpaspoort, de Cultuur Educatie Groep Leiden, Technolab en diverse partners via Horizon 2020 projecten. Na Hanneke presenteerde Marianne Benning de eerste uitkomsten van haar onderzoek naar de 13 verschillende musea. Goed om te zien voor ons hoe we er met zijn allen voorstaan, erg leerzaam. Grappig om te zien dat ieder museum (behalve wij) iets doet met tanden van de mammoet. Dit zet ons toch aan het denken; moeten wij dat nu ook toevoegen aan ons schoolprogramma?

Er was ook een inspiratiemoment. Hierbij had iedereen een onderdeel mee van een programma en een boek wat hij/ zij inspirerend vindt. Een aantal keren kwam het boek ‘Praktische didactiek voor natuuronderwijs’ terug. Qua materialen was het heel divers; van programmaboekjes tot een 3D geprinte schedel en vergrootglazen of papiertjes met een uitgeknipt kader. Leuk om iedereen enthousiast te zien vertellen over eigen meegebrachte spullen.

Een rondleiding door de tuin kon natuurlijk niet ontbreken! Wauw wat een enorme tuin! Prachtig! Hanneke liet ons de plek zien waar de aller eerste grote tulpencollectie is gekweekt. Ik vond het best druk, zo op een doordeweekse dag. Veel studenten maakten een wandelingetje, het deed aan als een warme zomerdag in een gezellig park. Hanneke vertelde ons over de verschillende programma’s die zij aanbieden aan de scholen. Zij werken niet met vaste rondleidingen, maar met thema’s als ‘nat en droog’ en ‘warm en koud’. Zo spelen zij in op iedere vraag die er wordt gesteld en kunnen de routes en informatie die je krijgt per rondleiding verschillen. Ook wordt er rekening gehouden met de seizoenen. Ieder seizoen zien de tuin en de kassen er anders uit en kunnen er dus ook verschillende dingen worden verteld.

Ik vond het erg leuk hier eens te zijn, heel anders dan in het natuurmuseum waar ik in werk.

Comments