Blog‎ > ‎

Echtheid en de draak in het hoge noorden

Voor de 8e regiegroepbijeenkomst reisden de educatoren af naar het hoge noorden: de provincie van het suikerbrood, skutsjesilen en natuurlijk Natuurmuseum Fryslân. De verwachtingen waren groot; collega’s hadden vol nieuwsgierigheid in de wandelgangen gesproken over dé magische draak op zolder en ikzelf, als stagiair op de afdeling educatieve ontwikkeling bij Naturalis, was ik zeer benieuwd naar de standpunten van collega’s in de discussie over het nut van stagiairs.

Spanningen

Onder het genot van kruidkoek verwelkomde de kersverse directeur ons in het museum. Zoals het een goede stagiair betaamt, probeerde ik van zo veel mogelijk overleggen iets mee te krijgen. In de algemene vergadering kwam echtheid naar voren. Hier waren de meningen sterk over verdeeld. Wat is echtheid? Hoe goed moet het educatieve product scoren op echtheid en wat voor producten horen qua echtheid wel of niet in een natuurhistorisch museum thuis? Ik voelde de spanning stijgen des te dichter we bij het bezoek aan de draak kwamen.

Bij de discussie begon het te kriebelen, wat zijn de meningen van collega’s over stagiairs? Het natuurmuseum Fryslân kan in ieder geval niet zonder stagiaires. Al na een korte periode van drie weken geven stagiairs zelfstandig educatieve programma’s. De stagiairs in het natuurmuseum komen van allerlei studies: diermanagement, biologie en educatie. Na een aantal stellingen bleek dat iedereen het er over eens is dat stagiaires veel opleveren en de tijdsinvestering dubbeldik waard zijn.

Nu, straks en later

Als klap op de vuurpijl mochten we eindelijk naar de draak op zolder. Met grote ogen keken we naar de prachtig gemaakte uil en schildpad, die de rondleiding magisch inleidden. Vervolgens bezochten we de draak Li-Ming. Twee educatoren waren nodig om de bek te openen en –roetsj- gleden we naar binnen glijden door de keel tot we bij het hart belanden. Door de educatoren werd, met het oog op de correcte anatomie, opgemerkt dat zowel zuurstofrijke- als zuurstofarme bloedvaten aanwezig waren. Vervolgens gleden we door naar de buik, waar drie eieren lagen; een voor nu, een voor straks en een voor later. In deze eieren zaten kleine draakjes. Na de rondleiding was iedere educator het er over eens dat de draak fantastisch is, maar de discussie over echtheid zal nog voortduren. 

In de bus naar huis zit in na te genieten van de dag. Wat een cadeautje dat ik als stagiair mee mocht doen met deze enthousiaste en gepassioneerde groep educatoren! Terwijl de bus gestaag door het Friese landschap jakkert, open ik mijn werkmail. Na het lezen van een belangrijk mailtje stuur ik snel een berichtje naar mijn stagebegeleider, die ook op de LDJS-dag aanwezig was, met de boodschap: het is tóch gelukt! Kort daarna ontvang ik een berichtje terug: wat goed! Stagiaires leveren heel veel op.

Door: Sanne van Gammeren, stagiair NaturalisComments