Blog‎ > ‎

Vleesetende planten en black boxes

Geplaatst 6 dec. 2016 00:45 door marianne.benning@naturalis.nl   [ 24 jan. 2017 00:33 bijgewerkt ]
Quinten van Katwijk, Ecomare

De educatieve en expositie dienst van Ecomare is als afdelingsuitje naar Leiden geweest. Elk jaar gaan we met de afdeling ergens heen, het uitje is een mix van gezelligheid, leuk en leerzaam. Omdat de reis van Texel naar Leiden in twee busjes voorspoedig verliep begonnen we met koffie in ’t Suppiershuysinghe. Dat zat in één keer vol.

Eerste officiële onderdeel van het uitje was een bezoek aan de winterse Hortus, net op de koudste dag van deze winter tot nu toe, was het leuk om rondgeleid te worden door Anneke in deze oase in de stad. Van eeuwenoude bomen tot een vleesetende planten, van vrieskoude tot tropisch. Na een korte stadswandeling onder leiding van onze eigen oud-Leidenaren kwamen we aan bij Naturalis. Daar volgden we een workshop ‘onderzoekend en ontwerpend leren’ van Welmoet Damsma. Ook nu bleken de black boxes als basis voor het onderzoekend leren weer zeer illustratief. Het belang van verwonderd raken, goed waar te nemen, tot hypotheses en tot modellen van de werkelijkheid te komen, wordt allemaal duidelijk door bezig te gaan met deze doosjes. De theorie van het onderzoekend keren sloot hier naadloos op aan.

Een aantal van ons had wel eens iets gehoord over onderzoekend leren en de ideeën die er achter zitten waren voor de meesten niet nieuw. Toch gaf het weer nieuwe inzichten en de hele club was dan ook zeer geïnteresseerd en geboeid bezig met de workshop. Zaken als leerling centraal, gericht op waarnemingen, eigen vragen stellen en werken met echte materialen inspireerden tot eigen ideeën. Ook het ontwerpend leren (‘bouw een brug van een A4-tje die 20cm kan overspannen) sprak tot de verbeelding al is de toepasbaarheid wat minder voor de hand liggend.

Ook konden we meteen aan de hand van een aantal Naturalis educatieve programma’s zien hoe het onderzoekend leren doorwerkt in het ontwikkelen van materialen. Het mooie was dat we met dit alles in ons hoofd de expositie over de T. rex in gingen. Deze is op zich al inspirerend door niet teveel te willen vertellen en laten zien. Het werd allemaal compleet door het onderzoekend leren in de praktijk mee te maken in het interactieve gedeelte van de tentoonstelling.

In maart opent op Ecomare een expositie over ‘Onderzoek aan de zee’. Op basis van deze dag zijn daar weer nieuwe educatieve invullingen bij gekomen.
Comments